CategoriesGenel

Türkiye’de Peynir Çeşitliliği Ve Üretimi

Türkiye coğrafi konum sebebiyle ürün çeşidi bakımından çok zengin bir ülkedir. Ülke geçimini hayvancılık ve tarıma dayalı bir şekilde yürütmektedir. Hayvancılığın yaygın olduğu bölgelerde süt ve peynir üretimi de yaygın bir şekilde görülmektedir. Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde peynir üretimi yapılmaktadır. Peynir yapısı ve lezzeti bakımından bölgelere göre değişiklik göstermektedir.

Türkiye’ de Bulunan Peynir Türleri

Türkiye de sayılamayacak kadar fazla peynir çeşidi bulunmaktadır. Doğu bölgelerinde hayvancılığın ve mera alanlarının daha fazla olmasından kaynaklı daha fazla peynir çeşidi bulunur. Bunlardan bazıları Kars kaşarı, Erzincan tulumu, Van otlu peyniri, Kolot peyniri, Ardahan küflü peyniri, Ayvalık peyniri olacak şekilde örnek verebiliriz. Peynirler, bölgelerden ziyade yapı olarak değerlendirildiğinde: Beyaz peynir, Tulum peyniri, Ezine peynir, Kaşar gibi örnekler verilebilir.

Hangi Hayvan Türlerinden Peynir Elde Edilir?

Peynirin üretileceği hayvan sütü çok önemlidir. İnekten elde edilen peynir daima daha yumuşak bir kıvamda olmaktadır. Peynirin dinlenme süresine göre de kıvamında değişiklikler meydana gelmektedir. Dinlenme süresi ne kadar etkili olsa da koyun sütünden elde edilen peynir daima daha sert yapılıdır. Koku ve tat bakımından inek peynirine oranla daha ağır bulunur. Aynı zamanda inek peyniri koyun peynirine oranla daha çok tüketilir. Koyun ve inek dışında keçi peyniri de Türkiye’de oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Tadı daha keskin ve buruktur.

Peynir Üretimi Nasıl Yapılır?

Peynir üretiminin en önemli aşaması olgunlaştırma süresidir. Peynirin olgunlaşma süresine göre tadında ve yapısında değişiklikler meydana gelmektedir. Öncelikle süt pastörize edilir ve mayalanması sağlanır. Mayalanma işlemi süte peynir mayası eklenilerek yapılır. Katılaşan peynir özü, asılarak peynir altı suyunun tamamen akıtılması sağlanır. Peynir altı suyu tamamen akıtıldıktan sonra olgunlaştırma süreci başlar. Peynir olgunlaştırmak için serin mahzenlere ihtiyaç duyulur ve aynı zamanda ortamda nem bulunması gerekir.

Türkiye’de Doğal Süt ve Peynir Ürünleri Nereden Satın Alınır?

İnternet alışverişinin yaygınlaştığı bu dönemlerde süt ürünleri de web siteleri üzerinden satın alınmaktadır. bergamagulensut.com.tr/ sitesinden sadece peynir çeşitleri değil aynı zamanda farklı çeşitlerde tereyağı, zeytin ve kaliteli bal da bulunmaktadır. Bu adreste yöresel ve doğal ürünler kolaylıkla bulunabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 × 2 =