CategoriesGenel

Mutfağımızda Lor, Çökelek Ve Peynir

Türk mutfağında börekler, poğaçalar, lor kurabiyeleri, kekler ve sayamayacağımız kadar çok kullanım alanı olan süt ürünleri arasında sayılan süt ürünlerine bir göz atmak da fayda var.

Neden Peynir?

Süt insan ve tüm memelilerin ve de yavrularının beslenmesi, gelişmesi için şarttır. Yaşamın ilk günlerinde süt ile beslenen canlıların tüm yaşamları boyunca süte ihtiyacı vardır. Ama herkesin bildiği gibi süt saklanması zor bir gıda maddesidir.

İnsanlar çok eski çağlardan beri sütü başka formlarda saklamayı öğrenmişlerdir. Bu yöntemlerden biri de peynir yaparak saklamaktır. Sütün mayalanarak pıhtılaşması sağlanarak elde edilen koyu sıvının süzülmesi ve sonrasında istenirse tuzlanarak çeşitli şekillerde saklanması ile elde edilir.

Türk sabah kahvaltısının olmazsa olmazıdır. Ekmek ile tüketilmesi dışında yumurta ile yapılan yemeklere, makarnaya da katılır. Geleneksel çorbalar peynir ile zenginleştirilebilir. Tostlarda, poğaça ve böreklerde kullanıldığı gibi peynirli tuzlu kek ve peynirin ilk hali olan labne şekli ile tatlı keklerde de kullanılabilir.

Kuymak şeklinde tereyağı ve mısır ununda pişirilmesi de yöresel bir kullanım şeklidir. Ama her şey gibi artık dünya mutfakları da küreselleşmekte ve birbirini etkilemektedir. Memleketimizde de pizza ve lazanya yoğun olarak sevilmeye başlanmıştır. Peynir, sütün en kolay saklanma ve en sağlıklı tüketilme yoludur.

Peynir Altı Suyu Mucizesi Lor

Peynir yapımı sırasında, pıhtılaşan süt süzülerek peynir ve peynir altı suyu olarak ayrıştırılır. Peynir elde edildikten sonra da peynir altı suyu kaynatılarak içinde kalan sütten kalan maddeler ayrıştırılır. Böylece peynir altı suyundan bir ürün daha elde edilmiş olur ki buna lor denir. Lor yalnız başına yenilerek Türk mutfağında yer etmesinin yanı sıra Çingene pilavının da ana maddesidir. Geleneksel tarhana çorbası lor ile tatlandırılabilir ve kemik sağlığına daha yararlı hale getirilir.

Lor kurabiyesi, lorlu börek ve poğaçalar Türk mutfağının olmazsa olmazlarındandır. Tatlı ve tuzlu lorlar çeşitli hamur işlerinde kullanılabildiği gibi süt ile çırpılarak yapılan kremalar, pasta, ayva tatlısı ve kabak tatlısında kullanılır.

Çökelek

Bu coğrafyada yaşamış insanlar sütün tek damlasını ziyan etmeyip bunla harika ürünler elde etmiştir. Sütün ya da çoğunlukla yoğurdun kaynatılması ve suyunun süzülmesi ve tuzlanması ile çökelek elde etmişlerdir.  Çökelek daha ucuz olduğu için peynire kahvaltılarda alternatif olabilir. Çeşitli çorbalara katılarak ve tuzlu hamur işlerinde kullanılarak da tüketilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

10 + 5 =