CategoriesGenel

Ülkemizden Doğal Ve Yöresel Peynirler:

Bergama’nın doğal ortamında yetiştirilmiş olan ineklerden elde edilmiş sütler ile üretilir. Ülkemizin en lezzetli peynirlerinin arasında yer alıyor olan meşhur Bergama tulumu; yedikçe ağızda dağılır, yarı sert bir yapıdadır ve gözenekli bir peynir çeşididir. Bergama tulum peyniri; en doğal olan peynir mayası, şirden mayası ile hazırlanır.

Kars Kaşarı

Yıllanmış tam yağlı eski kaşar, büyük tekerlerin içinden yaklaşık 1 kg olan dilimlerce kesilerek satışa sunulur. Ayrıca teker olarak da satılmaktadır. Bu peynirin en önemli özelliği yerli olan şirden mayasıyla yapılmasıdır. Yüksek rakımlı yaylalarda otlatılmış olan büyük baş hayvanların yine yüksek rakımdaki bitki ve otları yemesi ile süte etki eden aromayla beraberce yoğrulur ve dinlendirilir. Mahzenlerde de bekletildikten sonra satışa sunulmaktadır. Eski kaşar peyniri, bekledikçe lezzetlenir. 

Ezine Peyniri

Genel olarak tam yağlı sütten üretiliyor olan peynir, geleneksel olarak da keçi sütü, koyun sütü ve de inek sütünün karışımından elde gelir. Günümüzde ise sütüne göre keçi, inek ve koyun olan Ezine peynir çeşitleri bulunur. İnek sütünden yapılan Ezine peyniri, daha beyaz olan rengi ile ayırt edilir.

Ayvalık Sepet Peyniri

Evde yapılabilecek en kolay peynirdir. Yapımı ise, şu işlemlerle gerçekleşir: Derin bir tencereye süt koyulur ve kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan sonra ise içine peynir suyu, sirke ve limon suyu eklenerek süt kestirilir. Oluşan iri parçalar alınır ve sepet biçiminde bir kabın içine hafif bastırılır.

Göbek Kaşar

Taze inek sütünün filtrelenmesinden sonra belli sıcaklıklara kadar ısıtılır ve sonrasında da mayalanır. Daha sonra bir veya iki gün acı suyunu atması için dinlendirilir. Acı suyunu da attıktan sonra iyice haşlanır ve kalıplara doldurulur. Tüketime hazır olur.

Çökelek

-Çökelek, lor ve de baharatlar, genişçe çukur bir kap içinde iyice yoğrulur,
-Hamur kıvamına gelmiş olan malzemeden istenilen büyüklükte koparılır,
-Avuç içinde yuvarlanıp yağlı bir kağıt serilmiş olan geniş bir tepsiye dizilir,
-Üzeri tülbent ile örtülüp kuruması için açık havada bekletilir. Her tarafının kuruması için de sabah akşam çevrilir ve elle de sıkıştırılır.
-3 veya 5 gün geçince tamamen kuruyacaktır.
-Kurutulmuş olanları streç filme sarıp buzdolabında saklayabilirsiniz,
-Kahvaltıda üzerine zeytinyağı dökülerek servis yapılabilir. Tuzsuz olan çökeleğin çeşitli baharatlarla tatlandırılmasıyla hazırlanıyor olan Hatay mutfağına özgü çok özel ve tercih edilen bir lezzettir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fourteen + 17 =